Φον ντερ Λάιεν: πριγκίπισσα της διαπλοκής, με ψήφους Πρασίνων – ακροδεξιάς

Toυ Στέλιου Κούλογλου

Στην εκλογή αυτή κάθε ψήφος και κάθε λέξη μετρούσε. Κάθε ψήφος των ευρωβουλευτών και κάθε πρόταση στην τελευταία ομιλία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πριν την ψηφοφορία. Τελικά δεν χρειαζόταν τόσο «λίγο από εδώ και λίγο από εκεί»: η πρόεδρος της Κομισιόν επανεκλέχθηκε με 401 ψήφους, από τους 361 που χρειαζόταν. Δηλαδή με 40 ψήφους διαφορά, πολύ πιο άνετα από τις 9 με τους οποίους είχε οριακά εκλεγεί το 2019.

Τότε η Ούρσουλα είχε υποστηριχθεί από το δικό της, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τους Σοσιαλιστές και τους Κεντρώους. Σε αυτούς προστέθηκαν κάποιοι από τους ακροδεξιούς της Μελόνι, με την οποία η πρόεδρος της Κομισιόν φλέρταρε αναίσχυντα το προηγούμενο διάστημα. Από τον στρατό της Μελόνι δεν ξέρουμε ποιοι λιποτάκτησαν. Η ψηφοφορία είναι μυστική.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, η επίσημη υποστήριξη από τους 45 ευρωβουλευτές των Πρασίνων είναι που έκανε τη διαφορά. Η ηγεσία τους τη δικαιολόγησε με το επιχείρημα ότι η Ούρσουλα δεν διαπραγματεύθηκε με την ακροδεξιά ( πράγμα που δεν είναι αλήθεια), ότι δεν υιοθέτησε τις θέσεις της (ούτε αυτό είναι ακριβές) καθώς και ότι στις διαπραγματεύσεις που είχαν μαζί της, διέκριναν στην Ούρσουλα «καλή πίστη». Στην Ελλάδα, το λέμε καλά κρασιά.

Στην πραγματικότητα, αυτή η αλλαγή στάσης εκφράζει τη δεξιά στροφή των Ευρωπαίων Πρασίνων και την αυξανόμενη επιρροή των Γερμανών, που τα έχουν κάνει θάλασσα συμμετέχοντας στην κυβέρνηση του Βερολίνου.

Στη διάρκεια της πρώτης θητείας της, η πρόεδρος της Κομισιόν παραβίασε μία σειρά από ηθικούς και δεοντολογικούς κανόνες, απαραίτητους για κάθε πρωθυπουργό (αυτή είναι η αναλογία) της ΕΕ. Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο της είναι το Piper gate.. H Ούρσουλα έφτιαξε μια θέση (Ειδικός Απεσταλμένος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις) για έναν κολλητό της, Γερμανό και ήδη ευρωβουλευτή του ΕΛΚ. Ο μισθός του κόντευε τα 20 χιλιάδες ευρώ τον μήνα..

Στον διαγωνισμό, που αναγκαστικά προκήρυξε, εμφανίστηκαν δύο ακόμη υποψήφιες με περισσότερα προσόντα. Αλλά η Ούρσουλα επέλεξε τον δικό της, τον Μάρκους Πίπερ (Εξού και το όνομα του σκανδάλου). Μετά τον σάλο ο Πίπερ παραιτήθηκε μαζί με τη θέση, που είχε δημιουργηθεί για πάρτη του.

Το δεύτερο και μεγαλύτερο είναι το Pfizergate. Στη αρχή της πανδημίας, η Ούρσουλα έκλεισε συμφωνία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Αλβερτο Μπουρλά (τον «φίλο» του κ.Μητσοτάκη) για την αγορά εμβολίων αξίας δισεκατομμυρίων. H συμφωνία κλείστηκε με ανταλλαγή Sms και οι τιμές των εμβολίων ήταν «τσιμπημένες». Το Politico είχε αποκαλύψει πέρυσι ότι 4 δις ευρώ πήγαν χαμένα, για δόσεις που δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Εδώ και δύο χρόνια ζητάγαμε από την Φον ντερ Λάιεν να δώσει τα Sms στη δημοσιότητα. Η πρόεδρος αρνείται, επικαλούμενη διάφορες αστείες δικαιολογίες. Λες και με τον κ. Μπουρλά αντάλασσαν ερωτικά μηνύματα. Μέχρι που οι New York Times έκαναν αγωγή στην Κομισιόν. Χθες
το ΕυρωπαΪκό Δικαστήριο εξέδωσε ένα πόρισμα- ράπισμα. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι στο Δικαστήριο είχε προσφύγει μια ομάδα ευρωβουλευτών από τους Πράσινους..

Σε μία άλλη περίπτωση, διαβεβαίωσε Βούλγαρους ομογάλακτους πολιτικούς, που ζητούσαν να μπει η Βουλγαρία στη συνθήκη Σέγκεν και την ευρωζώνη, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις: «μην με αναφέρετε, αλλά θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω». Και μιλάμε για παράνομη είσοδο στην ευρωζώνη!

Γενικότερα η Φον ντερ Λάιεν συμβολίζει τη διαδεδομένη σε όλη την κλίμακα των ευρωπαϊκών οργάνων διάχυτη διαφθορά, πάνω στο έδαφος της οποίας φύτρωσε το μεγάλο σκάνδαλο του Κατάργκέιτ.

Αποτελεί την προσωποποίηση της διαπλοκής, την οποία έχει αναγάγει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα(ΕΛΚ) σε σύστημα εξουσίας. Ελέγχοντας όλα τα κρίσιμα πόστα της ΕΕ, τοποθετώντας σε αυτά ανθρώπους του κόμματος, στήνοντας κάθε λογής ψευτο-διαγωνισμούς, δημιουργώντας θέσεις χωρίς να υπάρχει ανάγκη με τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων, προχωρώντας σε κάθε λογής εξυπηρετήσεις: για αυτό ακριβώς η Ούρσουλα τα προηγούμενα χρόνια κατακεραύνωνε για το κράτος Δικαίου τον Ούγγρο Ορμπαν, που είχε φύγει από το ΕΛΚ, αλλά σιωπούσε επιδεικτικά για τις υποκλοπές του Μητσοτάκη.

Όταν έκανε αυτά στην πρώτη θητεία, καταλαβαίνει κανείς τι θα κάνει στη δεύτερη. Ηδη στην ομιλία της πριν την ψηφοφορία, που θα έπρεπε κανονικά να είναι και προσεγμένη για να μην εκνευριστούν οι «ειρηνιστές» Πράσινοι, επαγγέλθηκε την οικοδόμηση μιας «πραγματικής ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης» και μιας «ενιαίας αγοράς άμυνας». Και δεσμεύτηκε να διορίσει νέο Επίτροπο (κάτι σαν υπουργό δηλαδή) για την Άμυνα. Σε μία Κομισιόν που από το 2019 στερείται -για πρώτη φορά- επίτροπο για τον Πολιτισμό!

Με άλλα λόγια, οι έμποροι και οι βιομηχανίες όπλων τρίβουν τα χέρια τους. Και επειδή δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα που θα έλεγε και ο φίλος της ο κ. Μητσοτάκης, θα μειωθούν οι δαπάνες για την κοινωνική συνοχή και την καταπολέμηση της φτώχειας και την αυξανόμενων κοινωνικών ανισότητων.

Για αυτόν τον λόγο, αλλά και επειδή αποτελεί μέρος μιας ευρωπαϊκής ελίτ πλήρως ξεκομμένης από τους πολίτες, η πριγκίπισσα της διαπλοκής θα αποδειχθεί το καλύτερο όχημα για την άνοδο της ακροδεξιάς.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS