Το “Χαλιφάτο” η Ελλάς

Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Τι  φοβερή συγκυρία και αυτή!  Μετά από πολλά χρόνια ξεκίνησε η δίκη Καραιβάζ, κλήθηκε στην  εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο ανηψιός του Πρωθυπουργού και πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του, Γρηγόρης Δημητριάδης για το σκάνδαλο των υποκλοπών και  για το ίδιο θέμα πριν μερικές μέρες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκανε “αιφνιδιαστικό” έλεγχο στην ΕΥΠ…

Ο Κασσελάκης μαύρισε τον Αλέξη, στο ΠΑΣΟΚ “σφάζονται” για την ηγεσία του κόμματος και στη  συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. που έγινε σε εκρηκτικό κλίμα  ακούστηκαν “αδιανότητα” πράγματα. Αδιανότητα για τα παραταξιακά δεδομένα του κυβερνώντος κόμματος…

Να προσθέσω ότι επίκειται η παρουσίαση του βιβλίου του Κοττάκη, όπου θα τοποθετηθούν  ο “αμίλητος” Καραμανλής και ο κορυβαντιών  Σαμαράς. Είναι θαρρώ, η  πρώτη φορά που  2 πρώην πρωθυπουργοί της ίδιας παράταξης, θα μιλήσουν στην ίδια εκδήλωση.

Τυχαία; Δεν νομίζω… Υπάρχει τάχα, ένας αόρατος μίτος που συνδέει όλα αυτά τα γεγονότα;

Η πρώτη και εύκολη απάντηση είναι η πανθομολογούμενη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού. Μόνο που εδώ η ρευστότητα μπορεί να μην είναι… τυχαία!

Υπάρχουν πολλά σενάρια που εξυφαίνονται και κάποια από αυτά τεχνηέντως γίνονται γνωστά, ενδεχομένως για να αποτελέσουν “εργαλεία” πίεσης, συμβιβασμού και επίσπευσης των εξελίξεων!

Αλλά τι είδους εξελίξεις προοιωνίζονται;

 Με βάση τα σενάρια που έχουν γίνει γνωστά, ο Μητσοτάκης έχει λάβει το μήνυμα και προετοιμάζεται για εκλογές. Εκλογές δίχως τις εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο  των υποκλοπών και το έγκλημα των Τεμπών…

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό επισπεύδων φέρεται  ο Πρωθυπουργός. Αλλά μπορεί να είναι άλλοι οι επισπεύδοντες καθώς  διαφορετικά σενάρια μιλούν για  υπεδραστηριότητα αρκετών άλλων έκκεντρων εξουσίας που σκιαγραφούν  την επόμενη μέρα.

Επόμενη μέρα με “μπροστάρηδες” πρόσωπα από την κοινωνία ή και την αυτοδιοίκηση.

Και εδώ αναφέρονται  ονόματα και διευθύνσεις! Ο καθείς με τον εκλεκτό του. Στο πολιτικό ζατρίκιο, ως λέγεται, συμμετέχουν όχι μόνο επιχειρηματίες και βουλευτές από όλους τους πολιτικούς χώρους αλλά και επικεφαλής κομμάτων.

“Τετραρχία” αποκαλείται μια εκ των πλευρών που επιχειρούν να στήσουν το δικό τους σκηνικό ενόψει της επόμενης μέρας με πρόταση για πρωθυπουργό άνθρωπο από την “ματωμένη” κοινωνία.

Μια άλλη πλευρά με ισχυρές διασυνδέσεις και μπόλιο παραδάκι επενδύει σε ατσαλάκωτα πρόσωπα που αν και ηλικιακά  είναι νέοι, ήδη έχουν δρέψει δάφνες…

Από όλα τα σενάρια που διαρρέονται, κοινός παρονομαστής είναι επιχειρηματικά συμφέροντα φίλια, η αντιτιθέμενα που θέλουν να ορίσουν την επόμενη μέρα.

Να επισημάνω ότι οι πληροφορίες και πολυ περισσότερο οι φήμες είναι πολλές και ενδεχομένως δεν είναι όλες ακριβείς, αλλά πάντως δεν είναι όλες για τα…σκουπίδια.

Σημείο συνοχής όλων των έκκεντρων εξουσίας- δε γράφω παράκεντρα γιατί έτσι κι` αλλιώς μετέχουν στο σύστημα διακυβέρνησης- είναι η αποτροπή με κάθε τρόπο και μέσο της πλήρους ανασύνθεσης και της ολικής αναδόμησης του πολιτικού κατεστημένου. Αναμφίβολα, είναι πιο σίγουρη η “φυγή προς τα εμπρός” με πρόσωπα δοκιμασμένα! Μια νέα κατάσταση, δηλαδή η ίδρυση τυχόν  νέου πολιτικού οργανισμού στο χώρο της Κεντροαριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας και Αριστεράς μπορεί να μην είναι (απολύτως) ελεγχόμενη και κανένας από τους συμμετέχοντες στο πλιάτσικο της χώρας δεν τζογάρει. Παίζει εκ τους ασφαλούς, διαμορφώνοντας εκ των προτέρων τους όρους του παιχνιδιού…

Και όλα αυτά λέγεται ότι εξυφαίνονται στην κατετραμμένη χώρα που πλέον καίγεται σα δαδί από τη φτώχεια, το δημογραφικό, την ανασφάλεια, την παρα-υγεία, την παραπαιδεία, την παρα-δικαιοσύνη αλλά και τις ίδιες τις φωτιές!

Ακόμη και οι φλύαροι υπουργοί της Κυβέρνησης έριξαν “λευκή πετσέτα” και ούτε καν τα σούπερ μάρκετ επικέπτονται πλέον για να ελέγξουν την.. ακρίβεια. Την ίδια στιγμή η χώρα που βιώνει την υπαρξιακή αγωνία της υφίσταται οδυνηρές και δυστοπικές ήττες στην εξωτερική πολιτική.

Παρά ταύτα Πρίγκιπες, Μεσσίες και Παράκλητοι ενεχυριάζουν ότι έχει απομείνει για να κρατηθούν στον αφρό ή να διεκδικήσουν τον ρόλο του Χαλίφη στο Χαλιφάτο της Ελλάδας!