Το πραγματικό σκάνδαλο Novartis και η Ουγκάντα

Του Στέλιου Κούλογλου

Τον Δεκέμβριο του 2017, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κ Τουλουπάκη και συνεργάτες της συναντήθηκαν στη Βιέννη με εκπροσώπους της Αμερικανικής Δικαιοσύνης. Η συνάντηση αφορούσε το σκάνδαλο Novartis και οι Αμερικανοί ερευνητές του FBI (ανήκει στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης) προσέφεραν στην ελληνική αντιπροσωπεία ένα στικάκι με -αδικαιολόγητες- καταθέσεις Ελλήνων πολιτικών σε ξένες τράπεζες.

Οταν ο επόπτης των εισαγγελέων διαφθοράς κ. Αγγελής, που είχε πάει και αυτός στη Βιέννη- μη χάσει-, αρνήθηκε να το παραλάβει, οι Αμερικάνοι δήλωσαν απηυδισμένοι: «Είστε σαν την Ουγκάντα. Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε ξανά μαζί σας».

Η αμερικανική κυβέρνηση συνέχισε μόνη της. Υποχρέωσε την ελβετική πολυεθνική να έρθει σε συμβιβασμό, πληρώνοντας 310 εκατ. $, για το σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis Hellas. Η ευρωπαϊκή Ουγκάντα όχι μόνο δεν εισέπραξε ευρώ, αλλά οι τοπικοί φύλαρχοι θέλουν τώρα να εκδικηθούν όχι μόνο αυτούς που τους ερεύνησαν-πράγμα που ήδη έκαναν- αλλά και αυτούς που κατέθεσαν εναντίον τους.

Στην τελευταία πράξη της ιλαροτραγωδίας, ο κ. Σαμαράς ζήτησε προ ημερών να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες ευρωπαϊκές καταδίκες. Ακολούθησε και ο κ. Λοβέρδος, του οποίου το όνομα είχε περιέργως εξαφανιστεί από μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών, σε έγγραφο που τον ενέπλεκε για δωροδοκίας και διαφθοράς: αλλη μία «καλή»  στιγμή του Εθνους για την οποία διεξήχθη έρευνα, που ως συνήθως κατέληξε στις αφρικανικές καλένδες.

Αφορμή για το νέο αίτημα των στελεχών της Ουγκάντα, είναι η ανακοίνωση των υψηλότατων αμοιβών που έλαβαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες από την αμερικανική κυβέρνηση. Τέτοια οργή και αναστάτωση, δεν έχει ποτέ παρουσιαστεί για δαπάνες του ελληνικού δημοσίου!

Το Πρώτο Θέμα αφιέρωσε χθες το πρωτοσέλιδο του στην καταλήστευση του ..αμερικανικού δημοσίου, μπερδεύοντας νούμερα και αποθεώνοντας τη διαβόητη ελληνική σχολή δημοσιογραφίας του «περίπου»:

«το συνολικό ποσό που δόθηκε από τις αμερικανικές αρχές ως «βραβείο» στους whistleblowers ..ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ», «περίπου 30 εκατ. ευρώ φαίνεται πως ήταν η αμοιβή και η κάλυψη των εξόδων του δικηγορικού γραφείου του κ. Παύλου Κ. Σαράκη, που εκπροσώπησε μια ομάδα μαρτύρων που κατέθεσαν στις ΗΠΑ», ενώ οι δύο μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος «πληρώθηκαν έκαστος για τις υπηρεσίες του με ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 5-6 εκατ. ευρώ».

Το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι η αριθμητική: 30+5΄ή 6 επί 2 δεν κάνει 56, χρόνια τώρα. Αλλά ότι η υπόθεση παρουσιάζεται ως σκάνδαλο γιατρών: «επισημαίνεται ότι οι αμερικανικές αρχές πλήρωσαν με ποσό 5-6 εκατ. ευρώ τους ψευδομάρτυρες για να αποκαλύψουν ονόματα γιατρών που χρηματίζονταν από τη Novartis και όχι πολιτικών».

Γιατί στη συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη, η Novartis δεν τιμωρήθηκε απλώς ότι δωροδοκούσε γιατρούς. Παραθέτω το ακριβές κείμενο της συμφωνίας, στην οποία οι υπέυθυνοι της Novartis παραδέχονται ότι στην Ελλάδα δωροδοκούσαν κυβερνητικό αξιωματούχο προκειμένου:

  • να επηρεάσουν πράξεις και αποφάσεις του ως άνω αλλοδαπού αξιωματούχου υπό την επίσημη ιδιότητά του
  • να παρακινήσουν τον ως άνω αλλοδαπό αξιωματούχο να πράξει ή παραλείψει ενέργειες κατά παράβαση του νόμιμου καθήκοντος αυτού του αξιωματούχου
  • να εξασφαλίσουν οποιοδήποτε παράνομο πλεονέκτημα και
  • να παρακινήσουν τον ως άνω ξένο αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του/της εντός μιας ξένης κυβέρνησης, ως εκ τούτου να τροποποιήσουν και να επηρεάσουν ενέργειες και αποφάσεις της ως άνω κυβερνήσεως και οργανισμών και οργάνων της, προκειμένου να βοηθήσουν τη NOVARTIS HELLAS..

Το 2009 η Ελλάδα ήταν η τρίτη πιο ακριβή χώρα στα πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα στην ΕΕ και οι υψηλές τιμές διατηρήθηκαν και τα επόμενα χρόνια. Την ίδια ώρα,  οι Ελληνες πολίτες πνιγμένοι στα μνημόνια, δεν είχαν ούτε λίγα ευρώ για να πληρώσουν τη συμμετοχή, ώστε να προμηθευθούν τα φάρμακα που χρειάζονταν.

Για αυτό το σκάνδαλο, στην Ουγκάντα δεν θα τιμωρηθεί κανείς.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS