Το μήνυμα του Φιντέλ: Να χτυπήσουμε τους Γερμανούς με τα ρώσικα στρατεύματα και την Λαϊκή Κίνα!

Του Νίκου Λακόπουλου

ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Συγκινητικό το μήνυμα του Φιντέλ Κάστρο. Το μυαλό μας πάει αμέσως στην κουβανέζικη Επανάσταση και τον Τσε Γκεβάρα. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει αυτόν τον ήρωα, τον ακόμα ζωντανό θρύλο της παγκόσμιας επανάστασης, που σώθηκε 700 φορές από απόπειρες δολοφονίας; Kανείς ή έστω κανείς. Είναι τόσο συμπαθής -κάτι σαν ιερό, σαν τοτέμ- τόσο δημοφιλής και τόσο συγκινησιακός τύπος ο Φιντέλ, που σχεδόν ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν δικτάτορα, ενός μονοκομματικού κράτους που κατέχει την εξουσία πάνω από πενήντα χρόνια και την παρέδωσε -στο όνομα του λαού- στον αδελφό του!

Βέβαια υπάρχουν κι αυτοί που θα πουν τι σημασία έχουν οι ελευθερίες και η δημοκρατία; O Κάστρο έσωσε το λαό του από την πείνα και την πορνεία. Τα γνωστά. Κι άλλοι θα πουν ο Κάστρο πήρε την Κούβα από την πορνεία για να την οδηγήσει στην πορνεία. Από μια δικτατορία σε μια άλλη. Τα γνωστά.

“Η Ελλάδα είναι πολύ οικεία για τους Κουβανούς. Αυτή μας δίδαξε φιλοσοφία, τέχνη και επιστήμες της αρχαιότητας όταν σπουδάζαμε στο σχολείο και, μαζί με αυτά, την πιο περίπλοκη από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες: την τέχνη και την επιστήμη της πολιτικής” λέει η -επαναλαμβάνω- συγκινητική επιστολή.

Από ό,τι καταλάβατε, λείπει η λέξη δημοκρατία! Οι Έλληνες ήταν φιλόσοφοι, τεχνίτες, επιστήμονες και ξέραν και την τέχνη της πολιτικής, αλλά να μη βάζουμε και ιδέες! Η τέχνη της πολιτικής είναι κι αυτή μια τέχνη. Η τέχνη της δημοκρατίας, λέξη άγνωστη.

Γιατί δεν συμφωνούμε σε τίποτα σ΄αυτή τη χώρα; Γιατί μιλάμε για άλλα πράγματα και εννοούμε άλλα. Υπάρχει ο ήρωας π.χ. Μάο Τσε Τουγκ, ο επαναστάτης- φιλόσοφος και ποιητής. Κι υπάρχει κι ο δικτάτορας -κάτι παραπάνω- ο βασιλιάς Μάο Τσε Τουγκ με εκατομμύρια δολοφονίες να βαραίνουν το πολιτικό του μητρώο. (Δεν είναι ταξικοί εχθροί – είναι μέλη του κόμματος).

Τους δύο αυτούς Μάο τους χωρίζουν μεταξύ τους μερικές δεκαετίες. Όσες χωρίζουν και τον νεαρό Στάλιν από τον όψιμο Στάλιν, που να μη ξεχνάμε έσωσε το λαό από την πείνα κι οδήγησε τη χώρα του στο μέλλον. Να μην τα ξεχνάμε αυτά! Ούτε την Τέχνη της Πολιτικής.

Αυτή την απόσταση του χρόνου την υπογραμμίζει ο -πάντα συμπαθής σε μένα, παρ΄όλα αυτά!- Φιντέλ Κάστρο με έντονα συγκινησιακό τρόπο. Ο άνθρωπος που έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον “εξοχότατο σύντροφο Τσίπρα” πλησιάζει τα εκατό και το θάνατο.

Ζει σε άλλη εποχή. Του αξίζει κάθε σεβασμός και τιμή, αλλα ζει -με φαντάσματα, μνήμες, ίσως και ψυχώσεις ή μανία καταδίωξης, που θεμελιώνεται στις 700 απόπειρες δολοφονίας του – πολλές από τις οποίες ενδέχεται να έχει φανταστεί. (Την προηγούμενη φορά ας πούμε ήταν 250). Η πολιτική του Ραούλ είναι μικρά βήματα προς την ελευθερία, προσέγγισης των ΗΠΑ. Πόσο θα ζει ακόμα αυτός ο λαός πολιορκημένος και -ίσως ανεπαίσθητα φυλακισμένος- στο τελευταίο “κάστρο του σοσιαλισμού”.

Ο Κάστρο έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ανταποδώσει με ένα μήνυμα συμπαράστασης στον κουβανέζικο λαό. Αυτό θα πει αλληλλεγύη.

Ένα μικρό απόσπασμα από την επιστολή Κάστρο που εκτέλεσε αντιφρονούντες μόλις πριν από λίγα χρόνια και δήλωσε πως θα ηγηθεί ο ίδιος του αγώνα κατά των ομοφυλοφίλων, μόλις πριν πέντε χρόνια. Που παρέδωσε ελεύθερα και δημοκρατικά την εξουσία στον μικρότερο -ογδόντα χρονών! -αδελφό του. Που μιλάει για την Ελλάδα και εξυμνεί τη Ρωσία και την Κίνα!

Το απόσπασμα αυτό δείχνει την εποχή που ζει ο Φιντέλ και πολλοί -σύντροφοι και εχθροί- στην Ελλάδα: ‘Άλλους συντρόφους μας τους εκτέλεσαν τα αποσπάσματα” όπως είπε ο εκπληκτικός σύντροφος Στρατούλης. Να αντισταθούμε -για μια ακόμα φορά- στον Χίτλερ και τον Μουσολίνι- με συμμάχους μας (κατά σύμπτωση πάλι) τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα ρώσικα στρατεύματα.

Να μην λείψει κανείς.  Κάτω οι  Γερμανοτσολιάδες και τα σκυλιά, όπως χαρακτήρισε ο σύντροφος Δελαστίκ όσους ψήφισαν Ναι. ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙΤΕ. ΜΗ ΣΠΑΤΕ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ.Ο ΕΧΘΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Και διαβάστε με προσοχή, τι μας είπε ο Φιντέλ:

“Μετά την επίθεση του Χίτλερ στην Πολωνία, ο Μουσολίνι διέταξε το στρατό του να εισβάλει στην Ελλάδα, και αυτή η γενναία χώρα απώθησε την επίθεση και ανάγκασε τους εισβολείς να υποχωρήσουν, κάτι που οδήγησε στην ανάπτυξη τεθωρακισμένων γερμανικών δυνάμεων στην Ελλάδα οι οποίες παραμέρισαν τους αρχικούς στόχους της ύπαρξής τους.
Η Κούβα αναγνωρίζει το θάρρος και τις επιχειρησιακές ικανότητες των ρωσικών στρατευμάτων, που, ενωμένες με τις δυνάμεις του ισχυρού συμμάχου τους, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και με αυτές άλλων εθνών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, επιχειρούσαν πάντα να αποφεύγουν τον πόλεμο αλλά ποτέ δεν επέτρεψαν η στρατιωτική επιθετικότητα να περάσει χωρίς μια απάντηση πειστική και συντριπτική”.

 

Υ. Γ. Ολόκληρη η επιστολή από την εφ. “Η Αυγή”.

“Εξοχότατε κ. Αλέξη Τσίπρα,

Πρωθυπουργέ της Ελλάδας

Σας συγχαίρω θερμά για τη λαμπρή πολιτική σας νίκη, τις λεπτομέρειες της οποίας παρακολούθησα από κοντά μέσω του καναλιού TeleSur.

Η Ελλάδα είναι πολύ οικεία για τους Κουβανούς. Αυτή μας δίδαξε φιλοσοφία, τέχνη και επιστήμες της αρχαιότητας όταν σπουδάζαμε στο σχολείο και, μαζί με αυτά, την πιο περίπλοκη από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες: την τέχνη και την επιστήμη της πολιτικής.

Η χώρα σου, ειδικά η τόλμη της στην παρούσα συγκυρία, γεννά το θαυμασμό στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής αυτού του ημισφαιρίου, που βλέπουν πώς η Ελλάδα, μπροστά σε απειλές από το εξωτερικό, υπερασπίζεται την ταυτότητά της και την κουλτούρα της. Ούτε ξεχνούν ότι ένα χρόνο μετά την επίθεση του Χίτλερ στην Πολωνία, ο Μουσολίνι διέταξε το στρατό του να εισβάλει στην Ελλάδα, και αυτή η γενναία χώρα απώθησε την επίθεση και ανάγκασε τους εισβολείς να υποχωρήσουν, κάτι που οδήγησε στην ανάπτυξη τεθωρακισμένων γερμανικών δυνάμεων στην Ελλάδα οι οποίες παραμέρισαν τους αρχικούς στόχους της ύπαρξής τους.

Η Κούβα αναγνωρίζει το θάρρος και τις επιχειρησιακές ικανότητες των ρωσικών στρατευμάτων, που, ενωμένες με τις δυνάμεις του ισχυρού συμμάχου τους, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και με αυτές άλλων εθνών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, επιχειρούσαν πάντα να αποφεύγουν τον πόλεμο αλλά ποτέ δεν επέτρεψαν η στρατιωτική επιθετικότητα να περάσει χωρίς μια απάντηση πειστική και συντριπτική.

Στις τωρινές πολιτικές συνθήκες στον πλανήτη μας, όταν η ειρήνη και η επιβίωση του είδους μας κρέμονται από μια κλωστή, κάθε απόφαση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να αναλύεται και να εφαρμόζεται με προσοχή, με τρόπο που κανείς δε θα μπορεί να αμφισβητήσει την εντιμότητα και την σοβαρότητα με τις οποίες πολλοί από τους πιο υπεύθυνους και σοβαρούς από όσους διοικούν, αγωνίζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη.

Σας ευχόμαστε, εντιμότατε σύντροφε, Αλέξη Τσίπρα τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.

Αδελφικά

Fidel Castro Ruz 

Julio 5 de 2015