Ρελάνς Μητσοτάκη με εκλογή Σακελλαροπούλου και κάλπες;

Toυ Βασίλη Σκουρή

Το Μαξίμου αναζητά δημοσκοπικό ξέφωτο και υπαρκτό δίλημμα για προσφυγή στις πρόωρες εκλογές – Η εξάντληση της τετραετίας θα σημαίνει παράδοση για τη Νέα Δημοκρατία!

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως αποδεικνύουν και οι ομιλίες Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά αλλά και οι αντιδράσεις των βουλευτών εντός και εκτός της συνεδρίασης της “γαλάζιας” Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως επεσήμανε το Dnews από την επομένη της 9ης Ιουνίου, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την εξάντληση της τετραετίας από τη ΝΔ.

Το 28,31% και η αποσταθεροποίηση που το ποσοστό αυτό επέφερε στην κυβέρνηση αναγκάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναζητά “δημοσκοπικό ξέφωτο” και τη δημιουργία ενός ισχυρού διλήμματος ώστε να διεκδικήσει μια νέα τετραετία πριν οι αντίπαλοί του κατορθώσουν και ανασυγκροτηθούν!

Το επόμενο διάστημα το Μαξίμου, άλλωστε, θα το χαρακτηρίσουν τόσο οι αντιδράσεις των διαφωνούντων “γαλάζιων” βουλευτών και του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και η άρνησή τους -που φτάνει στα όρια της ανταρσίας- να υπερψηφίσουν τυχόν πρόταση του πρωθυπουργού για μια δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και η τελευταία συνταγματική αναθεώρηση έγινε για να αρκούν 151 ψήφοι (υπό προϋποθέσεις και η απλή πλειοψηφία) για την εκλογή του, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στις περιπέτειες εφόσον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία εμφανιστεί διασπασμένη.

Ήδη συνεργάτες του πρωθυπουργού φέρεται να πιστεύουν πως θα μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει ρελάνς προτείνοντας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αν δεν συγκεντρώσει τις 158 ψήφους της “γαλάζιας” ΚΟ να προσφύγει στις κάλπες. Ο έμμεσος αυτός εκβιασμός, με τον χαρακτηρισμό της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου ως ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όσο και αν αυτό αποτελεί θεσμικό πρόβλημα, εκτιμάται ότι θα βγάλει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση: Ή θα εκθέσει τους “αντάρτες” βουλευτές που θα οπισθοχωρήσουν ή δεν θα οπισθοχωρήσουν και θα οδηγηθούμε σε πρόωρες κάλπες με τη λογική της υπονόμευσης της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη ρελάνς, ωστόσο, έχει δυο αδύνατα σημεία που ενδέχεται να αποτελέσουν μπούμερανγκ για όσους τυχόν επιχειρήσουν να την υλοποιήσουν.

Πρώτο αδύναμο σημείο η πολύ χαμηλή δημοτικότητα της νυν Προέδρου που δεν μπορεί να αποτελέσει όπλο για το Μαξίμου ενόψει εκλογών. Δεύτερο αδύναμο σημείο ότι μια τέτοια στρατηγική θα αποτελεί θεσμικό ατόπημα, πολύ περισσότερο που η αναθεώρηση του Συντάγματος έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου η χώρα να μην οδηγείται σε εκλογές λόγω της εκλογής Προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μαξίμου, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και τις παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών αναζητεί “δημοσκοπικό ξέφωτο” και υπαρκτό δίλημμα για προσφυγή στις κάλπες!

ΑΠΟ ΤΟ DNEWS