Περάστε κόσμε… 

Του Ιωάννη Δαμίγου

Ινστιτούτο, διάσκεψη, συνέδριο! Για την ειρήνη και κάτι άλλα ψιλά! Γενικόλογα, ξύλινα, χιλιοειπωμένα και θεωρητικά! Ντόρος και κουβέντα να γίνεται, από το σύστημα, με το σύστημα, για το σύστημα! Εμπνευστής ένας πρώην “χαρισματικός”, ένας πρώην “αριστερός”, ένας πρώην πρωθυπουργός της πρώην “πρώτη φορά αριστερά”! 

Και μην με κατακρίνετε έτσι πρόχειρα  και βιαστικά! Δείτε απλώς τα ονόματα των συμμετεχόντων, όλων των πρώην, που αμέλησαν δεν πρόλαβαν ή είχαν άλλες προτεραιότητες, προκειμένου να αποτρέψουν την διασάλευση της ειρήνης και όχι μόνο, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο!

Είχαν εκλεγεί δηλαδή, έχοντας όλες τις δυνατότητες, να εργαστούν και να θέσουν τις βάσεις της δημοκρατίας, της πραγματικής δημοκρατίας, αλλά για έναν περίεργο τρόπο, αυτό δεν επιτεύχθηκε ποτέ! Τουναντίον θαρρώ, έκαναν τα πάντα για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, μεθοδικά, ύπουλα και επιτυχώς! Ευθέως! 

Σημειώστε λοιπόν, όσοι έχετε ασθενή μνήμη, κάποια από τα διεθνή ονόματα καριεριστών, που έπαιξαν με την σοβαρότητα και την ανάγκη των λαών των. Παπανδρέου ο γνωστός, που έκανε και το αστειάκι στον Τσίπρα με το “Ολανδρέου” (που του έτεινε τον αντίχειρα, κάτι σαν like δηλαδή, χαριεντιζόμενοι μεταξύ των, προσβάλοντας αγοραία τους σκεπτόμενους πολίτες, αν! Δυο πρώην πρωθυπουργοί, καταντημένοι και απαξιωμένοι, να ενδιαφέρονται για την … ειρήνη, σαν την όποια Ειρήνη με επίθετο! Μα τι λάθος θα έκανα, αν δεν αναφέρω και τον για λίγο επισκέπτη του συνεδρίου, γκεστ σταρ Κασσελάκη ,που αποχώρησε όμως για βαρυσήμαντη συνέντευξη περί του μέλλοντος, χάνοντας την ευκαιρία να μας πει πως δεν θα μας προδώσει ποτέ, ξανά.

Ολάντ, ναι ο κι αυτός γνωστός δημοκράτης! Ο Τζεντιλόνι, επίσης, ο Σούλτς, όχι θα έλειπε! Ο Νίμιτς, αυτή η προσωπικότητα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ουδέν σχόλιο, ο Ρουσόπουλος επίσης άνευ σχολίου, Χρηστίδης, Μπατζελή, Λιάνης, Κουβέλης, Όλγα Τρέμη, Παπαχελάς, Χάρης Δούκας, οι λέξεις αρνούνται! Στελέχη της Νέας Αριστεράς (δημόσιες σχέσεις ε;) τον Γκουτιέρες, τον Ζάεφ φυσικά και κάποιους ευρωπαίους ακόλουθους των εταιρειών. 

Όχι, δεν χρειάζεται κάποια διευκρίνηση ή ανάλυση του ρόλου που έπαιξε ο καθένας ξεχωριστά αλλά και συλλογικά, για να καταφέρουμε στο σημερινό κατάντημα. Άλλωστε δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα, χλευάζοντας ο ένας τον άλλον, χωρίς τακτ! Η ειρήνη προφανώς είναι στην τουαλέτα με στομαχικές διαταραχές και ξερνά όποια δημοκρατία την μπούκωσαν, ενώ ο πόλεμος και η βία βγάζουν σέλφις με τους σύνεδρους! 

Περάστε κόσμε, ακούστε. θαυμάστε και πιστέψτε στο όλοι μαζί μπορούμε. στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Τσίπρα, του πρώην αριστερού με τις κακές παρέες. Τα Ευρωπαϊκά ξενύχτια, οι θεσούλες και η κεντροαριστερά έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια των αριστερών. Προσπαθεί να πείσει πως η κοινωνία επικροτεί την συνεργασία κεντροαριστεράς, παρουσιάζοντας και δημοσκόπηση! Πως ξεπέφτει ο άνθρωπος, ο πολιτικός, υπηρετώντας το σύστημα όταν ο ίδιος έχει αποτύχει παταγωδώς να ηγηθεί αυτού που τώρα παρουσιάζεται ως εντολέας. Έχοντας μαζί του όλο αυτό το ανεκδιήγητο συνάφι, μα όλο, των αβράκωτων, των λαδιάρηδων, που κάποτε ε; του ήταν αδιανόητο να συνυπάρχει! Η πολιτική όμως αποδεικνύει περίτρανα πως ντροπή δεν είχε και δεν έχει, με τέτοια συμπεριφορά που προκαλείται εύκολα από την άμετρη φιλοδοξία του ενός και πρόθυμου από πάντα. 

Αμ δεν σου έφταιξε η αριστερά … αριστερέ, παρά μόνο αυτοί που την εκμεταλλεύτηκαν, με την δική σου και μόνο βοήθεια. Πάρε λοιπόν μια κεντροαριστερά, έτσι για να παίζεις με ανύπαρκτες έννοιες και αόριστη πολιτική γενικά,  να συμφωνείς με αυτούς που συνεχίζουν να σε περιγελούν, ακριβώς με αυτούς που εκθείασες. 

«Να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση. Να βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν το εγώ. Να δώσουν περισσότερο χώρο στο “μαζί”, στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας», σημείωσε ο ιδιοκτήτης του Ινστιτούτου! Ξεκίνα λοιπόν εντατικά πράξεις αριθμητικής. Όπου αφαίρεση και διαίρεση απαγορεύει το δικαίωμα της ερώτησης  και της αμφισβήτησης ειλημμένων αποφάσεων, χωρίς εσένα. 

Τέλος και το έχω ζητήσει ξανά από πολιτικούς, μα τώρα από το Ινστιτούτο του κυρίου, όχι πια συντρόφου ε; Τσίπρα, να μου εξηγήσουν αυτή την πιασάρικη λέξη κεντροαριστερά, να μου την κάνουν κατανοητή. Καθώς θυμάμαι από την παλιά αριθμητική του Αλεξόπουλου, δεν μπορούμε να προσθέσουμε μήλα με πορτοκάλια. Οπότε, περάστε κόσμε στα νέα μαθηματικά του κατ’ εντολή Ινστιτούτου, πρόσθεσης αριστερών, κεντρώων και όποιων άλλων, προκειμένου να ; συνασπισθούν για το καλό όλων μας, ε; Η Γαλλία ρισκάρει να τεθεί υπό την εποπτεία του ΔΝΤ και της Κομισιόν, αν χάσει στις εκλογές ο ήδη χαμένος Μακρόν. Κι έτσι κάπως, σε προετοιμάζουν να αποδεχθείς τα πάντα όπως πάντα, με τον μπαμπούλα της ακροδεξιάς να σε απειλεί. 

Πόσο καλά μελετημένα, μα και αναμενόμενα, τα σχέδια της καθοδήγησης στην ανελευθερία. Περάστε κόσμε!