Οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης και πώς ο Χάρης Δούκας εξελίσσεται σε εφιάλτη για την οικογένεια Μητσοτάκη

Του Νίκου Λακόπουλου

Με μια συναισθηματική ομιλία στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Caravel ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδέχτηκε την προσφυγή σε εσωκομματικές εκλογές ζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά αυτό που θα κρίνουν οι κάλπες δεν είναι ο ίδιος, αλλά ο Χάρης Δούκας.

«Μπαίνω μπροστά και ζητώ τη στήριξη σας για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη», δήλωσε ο Χάρης Δούκας. “Πάμε να νικήσουμε τώρα! Στόχος δεν είναι να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά να νικήσουμε τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Απέναντι στην πολιτική “παρέλαβα κόμμα δεν θα παραδώσω συνιστώσα” του Νίκου Ανδροτλάκη ο Χάρης Δούκας προτάσσει την “ανασύνθεση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης” με μια νέα εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης όπου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

“Όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα: Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιτροπές, συντονιστικά και πλατφόρμες. Δεν μπορεί να αναζητηθεί σε κλειστά γραφεία, σε κινήσεις ηγεσιών και σε συνεννοήσεις μηχανισμών».

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις πολύ γρήγορα από την δεύτερη θέση φέρνουν τον δήμαρχο Αθήνας στην πρώτη με 21,5% έναντι 20,9% του Νίκου Ανδρουλάκη και 18,4% του Παύλου Γερουλάνου -χωρίς να προστεθεί υο 13,7% του Μ. Χριστοδουλάκη που με το “Πάμε Χάρη” τάχτηκε υπέρ της υποψηφιότητάς του Χάρη Δούκα.

Μπορεί ο Δούκας να κερδίσει τον Μητσοτάκη;

Ενδιαφέρον παρουσiάζει στη δημοσκόπηση της Interview η απάντηση στην ερώτηση ποιος μπορεί να “δυσκολέψει” περισσότερο τον Μητσοτάκη όπου το 18,3% απαντά ο Δούκας, 38% Κανένας και μόλις 7,4% ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Με το εντυπωσιακό 56% με το οποίο κέρδισε ένας ως τότε άγνωστος τον Κώστα Μπακογιάννη κι άλλαξε τα πολιτικά δεδομένα θέτοντας ζήτημα θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας αποτελεί εφιάλτη για την οικογένεια Μητσοτάκη.

Τα δυο κόμματα που υποστήριξαν τον Χάρη Δούκα στις δημοτικές στις εθνικές εκλογές δεν συγκεντρώνουν ούτε το 28% της Νέας Δημοκρατίας και οι ηγέτες δεν εκφράζουν καν το σύνολο της εκλογικής τους βάσης.

Mια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πριν τις εκλογές έδειχνε πως συγκέντρωνε ψήφους από όλους τους πολιτικούς χώρους. Είχε ήδη την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, οικολόγων και άλλων κινήσεων όταν προστέθηκε η υποστήριξή του από τον Κώστα Ζαχαριάδη και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο τα ποσοστά δεν βγαίνουν αν δεν προστεθούν σ΄ αυτά οι ψηφοφόροι -κατά πλειοψηφία- του ΚΚΕ, της Ανταρσίας (6%), πολλών ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και του…. Κώστα Μπακογιάννη!

O καθηγητής που θέλει περισσότερο…. πράσινο

Κάπως έτσι ο Χάρης Δούκας, ένας καθηγητής απέναντι σε ένα γόνο που έγινε δήμαρχος Αθήνας με κληρονομικό δικαίωμα δεν νίκησε απλώς αλλά συνέτριψε τον Κώστα Μπακογιάννη που η επανεκλογή του ήταν βέβαιη.

Πολλοί υποστήριξαν πως το μεγάλο σφάλμα του Μπακογιάννη ήταν ότι δέχτηκε ένα debate με τον άγνωστο μηχανικό στο οποίο του έδωσε βήμα, αλλά και πάλι η εκτίναξη από το 14% στο 56% δεν εξηγείται.

Ο καθηγητής που στάθηκε απέναντι στον πανίσχυρο δήμαρχο της Αθήνας είχε τελικά το πλεονέκτημα πως δεν ήταν πολιτικός, αλλά…μηχανικός -δηλαδή μάλλον πιο κατάλληλος για την πόλη. Τελικά όμως εξέφρασε την αντίθεση του 56% στην οικογενειοκρατία και την ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη προβάλλοντας ένα σχέδιο για να κάνει την πρωτεύουσα μια ανθεκτικά βιώσιμη πόλη όπως δίδασκε ως καθηγητής.

Μίλησε για περισσότερο πράσινο στην Αθήνα, για την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας, προτείνοντας ενεργειακές κοινότητες σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα κι έκανε προτάσεις για το συγκοινωνιακό, την καθαριότητα του δημόσιου χώρου.

Η επανεκκίνηση της δημοκρατικής παράταξης

Τώρα μιλά για την… βιωσιμότητα της προοδευτικής παράταξης διεκδικώντας ένα ρόλο περισσότερο από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού όπως έχει πει “οι ψηφοφόροι του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου υπάρχουν, είναι πολλοί και είναι σε αναμονή. Προσδοκούν βιώσιμες πρωτοβουλίες και πολιτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και στη διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου”.

“Δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι αποσύρθηκαν τον τελευταίο χρόνο από τις κάλπες. Συνολικά –λίγο πάνω λίγο κάτω– ένας στους δύο ψηφοφόρους εδώ και χρόνια δεν ψηφίζει. Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις ευρωεκλογές του 2019, έχασαν από 750.000 ψήφους. Πολίτες που αναζητούν εκπροσώπηση μετακινούνται δοκιμάζοντας αποτυχημένες εκδοχές διεξόδου ή αποσύρονται απογοητευμένοι. Είναι άνθρωποι που νιώθουν πως το πολιτικό σύστημα δεν τους ακούει, που δεν βλέπουν την πολιτική δύναμη που θα αφουγκραστεί τις αγωνίες τους και θα τις μετατρέψει σε πολιτική πρόταση”.

Είναι προφανές ότι ο Χάρης Δούκας δεν βλέπει τον εαυτό του στο ρόλο του προέδρου ενός κόμματος που στις ευρωεκλογές πήρε 13% και αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο επιχειρώντας να ανασυνθέσει την δημοκρατική παράταξη μένοντας ταυτόχρονα στον Δήμο της Αθήνας.

Αν πρόκειται για ένα διάττοντα αστέρα, έναν αιθεροβάμονα και τυχοδιώκτη θα το μάθουμε τον Οκτώβριο ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει στις εσωκομματικές εκλογές. Αν κερδίσει θα αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ. Αν χάσει θα πρέπει να γυρίσει στον Δήμο Αθήνας με κομμένα φτερά να μαζεύει σκουπίδια.