Κώστας Ζαχαριάδης: “Η προσωποπαγής, lifestyle καμπάνια απέτυχε”

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδημητρίου

Στην αυγή μιας κρίσιμης εβδομάδας για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας αφενός, της Κεντρικής Επιτροπής αφετέρου, το μέλος της Π.Γ. Κώστας Ζαχαριάδης μιλά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και υπογραμμίζει πράγματα ξένα προς το ήθος και τη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει. Πράγματα εκτός κοινής λογικής, συμπληρώνει, «εκτός κι αν κάποιος έχει αποφασίσει για δικούς του λόγους να υιοθετήσει τη λογική Σαμψών, δηλαδή “αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων”», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

 Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα, οι κ. Κασσελάκης και Τσίπρας, κύριε Ζαχαριάδη;

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε κάθε προεκλογική του συνέντευξη μας διαβεβαίωνε ότι επικοινωνούν τακτικά και έχουν άριστη σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, και μετεκλογικά είδαμε τις δύο αναρτήσεις του όπου αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε για «υπονόμευση» και στη συνέχεια διέγραψε την ανάρτησή του και ανέβασε νέα, λέγοντας: «…αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξε με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια». Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σχολιάσω.

Ποιος άνοιξε μια μη υπαρκτή συζήτηση για μαύρα ταμεία σε ένα κόμμα που ακόμα και οι πιο σκληροί μας αντίπαλοι δεν τόλμησαν να μας κατηγορήσουν για 1 cent μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης; Με τι σκοπό; Αυτά τα πράγματα είναι ξένα στο ήθος και στη διαδρομή του κόμματός μας

Ταυτόχρονα, συμβαίνουν πράγματα που έχουν δημιουργήσει ένα τρομερά βαρύ κλίμα στην εκλογική μας βάση και στο κοινωνικό μας ακροατήριο. Ποιος είχε την ιδέα να «διαρρεύσει» στον Τύπο ότι δήθεν ο Τσίπρας δεν στηρίζει οικονομικά την «Αυγή»; Πού αποσκοπούσε αυτή η διαρροή; Ποιος έδωσε σε δημοσιογράφους ότι δήθεν όσοι υπέγραψαν ένα κείμενο προβληματισμού επίσης απέχουν από την προσπάθεια ενίσχυσης της «Αυγής»;

Ποιος άνοιξε μια μη υπαρκτή συζήτηση για μαύρα ταμεία σε ένα κόμμα που ακόμα και οι πιο σκληροί μας αντίπαλοι δεν τόλμησαν να μας κατηγορήσουν για 1 cent μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης; Με τι σκοπό; Αυτά τα πράγματα είναι ξένα στο ήθος και στη διαδρομή του κόμματός μας. Είναι επίσης εκτός κοινής λογικής, εκτός κι αν κάποιος έχει αποφασίσει για δικούς του λόγους να υιοθετήσει τη λογική Σαμψών, δηλαδή «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων». Αυτό που πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά είναι ο απολογισμός του αποτελέσματος των εκλογών και η προοπτική μας. Δεν ξέρω πώς είναι οι μεταξύ τους σχέσεις. Αλλά αυτό είναι το μείζον;

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη γνωστή ανάρτησή του κάνει, πάντως, λόγο για «παιχνίδια» που παίζονται εις βάρος του. Θα συμφωνήσετε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, από την ημέρα που εξελέγη, δεν είχε καθαρό εσωκομματικό διάδρομο;

Δεν συμφωνώ, από την αποχώρηση των 11 και μετά ο Στέφανος Κασσελάκης είχε έναν ολοκάθαρο εσωκομματικά διάδρομο. Με στήριξη και χωρίς τρικλοποδιές από όλες τις πλευρές. Στήριξη από όλους στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, στήριξη από όλους στο Σύνταγμα στην προεκλογική ομιλία πριν από τις εκλογές (συμπεριλαμβανομένου του Αλέξη Τσίπρα), στήριξη σε όσα ζητήθηκαν πολιτικά και οργανωτικά από τα όργανα του κόμματος. Δείτε τα αποτελέσματα ανά εκλογική περιφέρεια, εκεί που οι τοπικοί βουλευτές και τα στελέχη παίζουν ιδιαίτερο ρόλο, για να δείτε ποιος στήριξε και ποιος όχι.

Το ζήτημα όμως είναι αλλού. Αντί να αξιοποιηθεί το σύνολο του δυναμικού του κόμματος στον δρόμο προς τις ευρωπαϊκές εκλογές, επελέγη μια προσωποπαγής καμπάνια προσανατολισμένη κυρίως στο life style και με μεγάλα λάθη της τελευταίας στιγμής. Το αποτέλεσμα γνωστό. Σχεδόν 3% κάτω από το αποτέλεσμα του Ιουνίου του 2023 και 5% κάτω από το αποτέλεσμα του Μαΐου, με 340.000 λιγότερες ψήφους σε σχέση με τον Ιούνιο και τις μισές σε σχέση με τον Μάιο του 2023. Να θυμίσω ότι τότε, τον Ιούνιο του 2023, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη και παραμέρισε για να περάσει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ και να ανακτήσουμε την κυβερνητική μας τροχιά.

Δεν μας ταιριάζει η εικόνα να μιλάει ο πρόεδρος του κόμματος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και να διακόπτεται η συνεδρίαση για να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη και η συνεδρίαση να μη συνεχίζεται ποτέ

Σήμερα, αντί να συζητάμε στα όργανα τα αίτια που οδηγηθήκαμε ακόμα πιο κάτω, ενώ η Ν.Δ. κατέρρευσε εκλογικά και δεν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, ανταλλάσσουμε αναρτήσεις μέσω social media. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δεν μας ταιριάζει αυτή η εικόνα. Δεν μας ταιριάζει η εικόνα να μιλάει ο πρόεδρος του κόμματος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και να διακόπτεται η συνεδρίαση για να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη και η συνεδρίαση να μη συνεχίζεται ποτέ.

Και με την ευκαιρία να σημειώσω και κάτι άλλο. Στο διαδίκτυο έχει αναπτυχθεί ένας άνευ προηγουμένου φανατισμός. Υποτιθέμενοι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται σε μέλη και στελέχη του κόμματος που δεν ευθυγραμμίζονται με την άποψή τους σαν να συγκρούονται οπαδικοί στρατοί, τέτοιες αναρτήσεις για τους πραγματικούς μας πολιτικούς αντιπάλους ίσως δεν έχουν γραφτεί. Πραγματικά θλιβερή και τοξική εικόνα.

 Τούτων δοθέντων, η κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προέδρου είναι μέσα στα ενδεχόμενα;

Ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε την ηγεσία του κόμματος λέγοντας «μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη». Στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ο στόχος που τέθηκε ήταν η απόλυτη ανατροπή και στη συνέχεια τις τελευταίες βδομάδες ο στόχος ήταν 20%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα τριπλό ζήτημα κατά την άποψή μου και δεν πρέπει να αποφύγει τη συζήτηση, ούτε να την προσανατολίσει αλλού με ψευτοδιλήμματα.

Πρώτον: ζήτημα λειτουργίας. Δεν υπάρχει κανένα κόμμα στον κόσμο στην Κεντροαριστερά και στην Αριστερά που να μη συνεδριάζουν καθόλου τα όργανά του. Θα είχαμε αποφύγει πολλά λάθη αν λειτουργούσε η συλλογικότητα και σίγουρα θα είχαμε καλύτερη επίδοση στις εκλογές.

Δεύτερον: ζητήματα πολιτικής φυσιογνωμίας. Τι κόμμα είμαστε και τι λέμε για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο. Υπάρχουν πολλές δηλώσεις που έχουν θολώσει την εικόνα μας τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα να ατονήσουν οι διαχωριστικές μας γραμμές με τα άλλα κόμματα σε ένα πολιτικό σκηνικό που ρευστοποιείται.

Τρίτον: πολιτική συμμαχιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Χάθηκε στις ευρωεκλογές η ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την ανισορροπία του πολιτικού συστήματος. Ο κ. Μητσοτάκης παρά την εκλογική του κάμψη βολεύεται με τη σημερινή κατάσταση και η διαπλοκή τρίβει τα χέρια της. Το άθροισμα του δεύτερου και τρίτου κόμματος είναι κάτω από το πρώτο κόμμα. Χρειάζονται πρωτοβουλίες ανασύνθεσης, συμπαράταξης και ενότητας. Η γαλλική Κεντροαριστερά και Αριστερά μας έδειξαν έναν δρόμο.

 Να πάμε και στα της διεύρυνσης; Ο Στ. Κασσελάκης ξορκίζει το ενδεχόμενο ρευστοποίησης –όπως αναφέρει– του κόμματός σας σε ένα κεντρώο σχήμα με συμφωνίες κορυφής έξω από την κοινωνία. Με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Μου θυμίζει την επιχειρηματολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το 2019 ώς το 2023. Εμένα η πρότασή μου είναι το κόμμα να δυναμώσει, να οργανωθεί, να ζωντανέψει. Στην προτελευταία ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης μάς ενημέρωσε ότι στο περίφημο ερωτηματολόγιο πριν από το συνέδριο απάντησαν μόλις 8.000 άτομα. Με κλόνισε αυτή η μικρή συμμετοχή. Τα ψηφιακά εργαλεία που εγκαινιάσαμε το 2022 δεν πρέπει να απονεκρώσουν τη φυσική λειτουργία του κόμματος.

Πρέπει όμως να δούμε τη μεγάλη εικόνα έξω από το κόμμα. Ο χώρος της Προοδευτικής Παράταξης βγαίνει από ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση κατακερματισμένος και περαιτέρω αποδυναμωμένος. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό. Την ίδια ώρα, τα πρωτοφανή υψηλά ποσοστά της αποχής και η περαιτέρω άνοδος της Ακροδεξιάς διαμορφώνουν μια συνθήκη παγίωσης της κρίσης πολιτικής εκπροσώπησης, με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον της δημοκρατίας μας. Το μήνυμα της κάλπης είναι σαφές: Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία από τη μία αποδοκιμάζει την πολιτική της Ν.Δ., αλλά από την άλλη δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ