Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεφούσκωμα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Το ότι η Ελλάδα και η Ν.Δ. έμειναν χωρίς αντιπρόεδρο στο ΕΛΚ, ήταν μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το περιστατικό είναι γνωστό: Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έθεσε υποψηφιότητα για ανανέωση της θητείας του και βγήκε τελευταίος. Δεν θα μας ενδιέφερε αν η χώρα προέλευσής του δεν ηταν η Ελλάδα και ο αποτυχών ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Οι επιδερμικές εξηγήσεις των εγχώριων ΜΜΕ κατέληξαν ότι «τον έκοψε ο Μητσοτάκης». Παρότι είχε προαναγγείλει, διά του εκπροσώπου του, ότι θα τον προτείνει.

Η αλήθεια είναι ότι είχε λόγους: Ο Μεϊμαράκης προεκλογικά αποκάλυψε το μπαλαμούτι με την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν για τη δήθεν καταπολέμηση της ακρίβειας διά του πολέμου τις… πολυεθνικές!

Επίσης, δεν προσήλθε για να απορρίψει το γνωστό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά του Μητσοτάκη για απτές και κατονομαζόμενες παραβιάσει του κράτους Δικαίου.

Δεν πήγε καν στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου από τον πρωθυπουργό, παρότι είχε και το όνομά του. Και μια συνεννόηση μεταξύ τους να μην αντικατασταθεί πριν από τις 16 Ιουλίου – που αναλαμβάνει το νέο Κοινοβούλιο – από επικεφαλης της ευρωομάδας της Ν.Δ. για λόγους καλύτερης διαπραγμάτευσης αξιωμάτων, παραβιάσθηκε υπέρ της Ελίζας Βόζεμπεργκ.

Κάτι δεν κολλάει. Για το γινάτι του ο πρωθυπουργός άφησε τη Ν.Δ. και τη χώρα χωρίς αντιπρόεδρος στο ΕΛΚ, δίνοντας γραμμή να καταψηφιστεί ο Μεϊμαράκης; Ή μήπως αυτός που καταψηφίσθηκε, ήταν ο ίδιος ο Μητσοτάκης;

Ψηφίστε άφοβα το δευτερο, για έναν απλό λόγο: Αν δεν ήθελε τον Μεϊμαράκη αντιπρόεδρο, θα έβαζε άλλον υποψήφιο στη θέση του – π.χ. τον έμπειρο πλέο Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Οι παροικούντες ψιθυρίζουν ότι ο Μεϊμαράκης πλήρωσε τη δυσφορία που κλιμακώνεται στο ΕΛΚ επειδή ο ημέτερος πρωθυπουργός- προσπαθεί να δαγκώσει περισσότερο από όσο μπορεί να μασήσει.

Για παράδειγμα, στον επανεκλεγέντα ως επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, που δεν είχε συνδράμει διά της ψήφου του στο Ευρωκοινοβούλιο τον κατηγορούμενο Έλληνα πρωθυπουργό, αποδίδεται οργή επειδή ο Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν να είναι αυτός… αρχηγός της Ευρωπαϊκής Δεξιάς.

Τακίμιασε με την – υπόλογη – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που υφάρπαξε τη θέση στην Κομισιόν από τον Βέμπερ το 2019, διατηρούν θέρμες σχέσεις με τον Μπουρλά της Prizer, είναι φανατικοί της μεταφοράς στον διεφθαρμένο Ζελένσκι πόρων που στερούν από τους Ευρωπαίους. Α, φέρονται και εμπλεκόμενοι στο λόμπι για τα συμβόλαια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πολεμο. Business as usual.

Στις Βρυξέλλες κυκλοφορεί ότι αυτές τις μέρες ο Βαυαρός βυσσοδομεί κατά του πρώην φίλου, γιατί δεν τον ενημερώνει για τις επαφές που είχε ως διαπραγματευτής του ΕΛΚ – με τον Μακρόν κυρίως – για τα κοινοτικά όργανα. Ως ένδειξη δυσφορίας ο ίδιος …ξέχασε να στείλει στον Μπελέρη e-mail.

Συμπέρασμα; Μπάχαλο, που αναδεικνύει τη νέα κατάσταση στην Ευρωδεξιά: Η Ν.Δ. δεν είναι πλέον το πιο ισχυρό μέλος του ΕΛΚ και ο Μητσοτάκης δεν παίρνει όσα επιδιώκει σε αξιώματα.

Ότι έμειναν η Ελλάδα και η Ν.Δ. χωρίς αντιπρόεδρο στο ΕΛΚ, ήταν μήνυμα στον ίδιο. Με απλά λόγια: Δεν ξεφουσκώνει μόνο στη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη.

Αντιλαμβανόμενος ότι πλήρωσε τα σπασμένα άλλων, ο Μεϊμαράκης δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος για θέση αντιπροέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο. Ας βάλουν τη Μελέτη…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR