Και τώρα τι;;;;

Του Γιώργου Κακαφίκα

Η αριστερά στην πολύχρονη ιστορία  της άντεξε τους Μανιαδάκηδες ,  τα κολαστήρια της Μακρονήσου , της Γυάρου και άλλων «ευαγών ιδρυμάτων» , όμως ποτέ   δεν λύγισε.

Ξεπέρασε αντιθέσεις μέσα στους κόλπους της , διαφοροποιήσεις , διασπάσεις και πάντα κατάφερνε να «συμμαζέψει τα απομεινάρια» και να προχωρήσει.

Γνώρισε ήττες , έπεσε πολλές φορές όμως σηκωνόταν και προχωρούσε πιο δυνατή , με αυξημένο το κύρος για να υπηρετήσει τους στόχους της.

Ποτέ όμως δεν ήρθε αντιμέτωπη με την γελοιότητα!!Έφτασαν στο σημείο και οι εχθροί που την πολεμούσαν λυσσαλέα να την θαυμάζουν και να υποκλίνονται στο σθένος και την αξιοπρέπεια των αριστερών.

Και ήρθε ένας Αμερικανόθρεφτος ,βγαλμένος από το πολυδαίδαλο κατεστημένο της Αμερικής , για  χρόνια συνεργάτης της Golman Sacks ,με μεγάλη περιουσία όπως ο ίδιος επαίρεται , για να υπηρετήσει την…αριστερά . Πως , πότε , και που είχε σχέσεις με τις αρχές και την ιδεολογία της ;Αυτό έγινε ορατό όταν ανέλαβε πρόεδρος  . Ποτέ δεν ανέπτυξε κάποιο πρόγραμμα που να συνάδει με τους στόχους και τις αρχές  της .Περισσότερο επικοινωνία  ,παρά ουσία! Απευθυνόταν στο συναίσθημα και το θυμικό των μελών που ήθελε να κερδίσει . Δεν ήταν τυχαίες οι επικλήσεις «σας αγαπώ» , «δεν θα σας προδώσω» κλπ .Προσπάθησε να μεταφέρει τα πρότυπα της αμερικάνικης κοινωνίας , τρόπου ζωής , οργάνωσης ,συμπεριφοράς κλπ στην ελληνική κοινωνία. Να μεταφέρει τις μεθόδους , τον τρόπο οργάνωσης του Δημοκρατικού κόμματος σε ένα κόμμα της αριστεράς. Τίποτε δεν ήταν τυχαίο : από το πως συστήθηκε στο κοινό  ,πως παρουσίασε ακόμη και την ιδιαιτερότητα του συστήνοντας τον σύζυγο του. Όλα ήταν προσχεδιασμένα , προμελετημένα στη βάση ενός ολοκληρωμένου επικοινωνιακού  προγράμματος στηριγμένο στην συμπεριφορά και την ψυχολογία των μαζών .Για αυτό απευθύνθηκε πρώτα στο συναίσθημα… «σας αγαπώ , δεν θα σας προδώσω….»,έπειτα σοκάρισε την συντηρητική κοινωνία με την κοινοποίηση της ιδιαιτερότητας του ξέροντας ότι θα εισπράξει μετά την συμπάθεια της όπως και έγινε. Έτσι προσπάθησε και πέτυχε τη δημιουργία  ενός δικού του κοινού που δεν το ενδιέφερε η πολιτική και οι θέσεις , παρά η «θορυβώδης» παρουσία , μία ροπή στον «χουλιγκανισμό» όπως περίτρανα φάνηκε στο συνέδριο με τους αλαλαγμούς και τις αποδοκιμασίες.

Όμως ήρθε η προεκλογική περίοδος που πέρα από συναισθηματισμούς , συνθηματολογία έπρεπε να υπάρξει και μία πολιτική πρόταση για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία με αρχή , μέση και τέλος. Από εδώ άρχισε να «ξεφτίζει» το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα και να φαίνεται το πραγματικό πρόσωπο , όπως και η γελοιοποίηση που δυστυχώς είχε άμεση επίπτωση για το «κατ’ ευφημισμό» κόμμα της αριστεράς.

Από που να ξεκινήσουμε :από την επίδειξη  των πολυτελών σπιτιών και βιλών σε life style εκπομπές στην τηλεόραση  -σκεφτείτε πως αισθάνεται ένας άνεργος ,μεροκαματιάρης , υπάλληλος με τον βασικό να βλέπει να επιδεικνύεται η  χλιδή του προέδρου του κόμματος της…αριστεράς που σ’ αυτό είχε εναποθέσει τις ελπίδες του για μία καλλίτερη ζωή -, τα sow με την θητεία των 15 ημερών  -πως κουρεύεται , τι του είπε να προσέχει η μαμά …-, η παραμονή  του σε ορεινό θέρετρο για να ξεκουραστεί από την … ταλαιπωρία της δεκαπενθήμερης  θητείας  του!!!!

Και ερχόμαστε στην προεκλογική περίοδο. Μπορεί να σταθεί επικεφαλής κόμματος αριστεράς που δεν συγκαλεί κανένα όργανο να επεξεργαστεί τίς θέσεις , τον προγραμματισμό για την συμμετοχή των  οργανώσεων , των μελών για να δοθεί πιο συλλογικά και αποτελεσματικά η μάχη .Πιθανόν να νοίκιασε ένα ταχύπλοο , ένα τροχόσπιτο και με τους πιο στενούς συνεργάτες του , και  τον Tayler με την Φάρλυ  οργάνωσε την περιοδεία του .Δεν βρέθηκε ένας από τους συνεργάτες να τον σταματήσει ,να τον ενημερώσει ότι οδηγείται στην γελοιοποίηση , ότι σε λίγο θα ξεπεράσει και τον Βασίλη Λεβέντη της Ένωσης Κεντρώων με τις αξέχαστες «ομιλίες του»; Δεν έβλεπαν την ματαιότητα να «επιβάλει» τον αμερικάνικο τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας; Δεν αντιλαμβανόταν πόσο κουραστική ήταν αυτή η εικόνα , πόσο σαθρό ήταν το στημένο σκηνικό ,που όταν τελείωναν οι φωτογραφίσεις κα οι selfie άρχιζε ο χλευασμός!

Κάνεις περιοδεία με την σκυλίτσα σου και τον σύζυγο σου και θέλεις να σε πάρει ο κόσμος στα σοβαρά; Πηγαίνεις στην τελευταία συγκέντρωση στο Σύνταγμα ,ξεκινάς το sow από το μετρό πάλι με την σκυλίτσα και τον σύζυγο και γίνεται το πρωτοφανές να τον ανεβάζεις στην εξέδρα.  Καλά αυτός  ήρθε από την Αμερική , αυτοί όμως που μεγάλωσαν στον τόπο μας δεν του «σφύριξαν»  στ’ αυτί μην το κάνεις γιατί θα γίνεις ρεζίλι .

Έμεινα πιο πολύ στην εικόνα και στην συμπεριφορά της προεκλογικής περιόδου γιατί στιγμάτισε με τον πιο αρνητικό τρόπο ένα κόμμα που πάλεψε με νύχια και με δόντια στις πιο δύσκολες συνθήκες να σώσει την χώρα από την χρεοκοπία .Kαι τα κατάφερε. Όταν ο σημερινός πρόεδρος την περίοδο εκείνη  – τον Δεκέμβρη του 2015 – υμνούσε τον Μητσοτάκη με άρθρο του στον Εθνικό Κήρυκα της Ν . Υόρκης και παραλίγο να γινόταν υπουργός του το 2019!!

Για τις πολιτικές θέσεις που εξέφραζε μέσα από τις συνεντεύξεις του  ή το Tik-Tok μόνο αριστερές δεν τις λες , και θα τρίζουν τα κόκκαλα των παλιών αγωνιστών .Αποκάλεσε ιερή αμυντική συμμαχία το ΝΑΤΟ ,υπερθεμάτισε την ρήση του Καραμανλή  «ανήκομεν εις την δύσιν…» , στήριξε την αγορά υπερεξοπλισμών , στοιχήθηκε με την κυβέρνηση στο Ουκρανικό και πολλά άλλα που τα αντιπάλεψε η αριστερά στην ιστορία της.

Ζητάνε τις έδρες όσων αποχώρησαν ποιο έντονα μετεκλογικά προφανώς για να καλύψουν τα αίτια της ήττας. Γιατί για μεγάλη ήττα πρόκειται ,όταν στην πεντάχρονη σκληρή αντιλαική πολιτική , την φτώχεια και την εξαθλίωση που περνάει η κοινωνία , το ανύπαρκτο κράτος δικαίου , η κυβέρνηση χάνει περίπου το 13% και εσύ όχι μόνο δεν καρπώθηκες τίποτα αλλά από πάνω έχασες κιόλας. Το θα είμαστε το πρώτο κόμμα  ή θα έχουμε το 2 μπροστά που επαγγέλλονταν ο πρόεδρος …ξεχάστηκαν και τώρα φταίνε οι…κλεμμένες έδρες!!Να ρωτήσω και εγώ με την σειρά μου ήρεμα: την δική μου ψήφο , την δική μου ψυχή θα μου την επιστρέψει; Γιατί εγώ το 2023 αριστερά ψήφισα και όχι ένα μεταλλαγμένο ,προσωποπαγές κόμμα!!!

Πολλές φορές αναφέρθηκα στο παρελθόν για τις ευθύνες των κορυφαίων στελεχών που δεν αντέδρασαν σ’ αυτόν τον κατήφορο για να υπερασπιστούν ένα κόμμα με αρχές και ιδέες. Το συνέδριο ήταν ορόσημο και ένας «κοινός νους» θα το αντιλαμβανόταν. Με ανεξέλεγκτο κοινό ,πρωτοφανές στα χρονικά ,με χουλιγκάνους  να  βρίζουν και να χυδαιολογούν – με την ανοχή του προέδρου – ,τον ίδιο τον πρόεδρο να είναι εριστικός , διχαστικός , προκλητικός δεν κατάλαβαν τίποτα!!!! Ο λύκος μπροστά μας εμείς τον ντορό ψάχνουμε που λέει ο λαός μας…Δεν υποψιάστηκαν ότι θα ερχόταν και η δική τους σειρά – όταν θα βόλευε την ηγεσία το καλλίτερο timing που το προσδιόριζαν για μετά τις ευρωεκλογές-, για την αποψίλωση τους, όσοι δεν είναι «αυλικοί» ή έχουν διαφορετική άποψη για την πορεία του κόμματος; Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το προαναγγελθέν για το φθινόπωρο συνέδριο ,όπου και τυπικά θα υπογραφεί η «ληξιαρχική πράξη θανάτου» του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα η ληξιαρχική πράξη γέννησης του νέου κόμματος …Κασελάκη!!!

Και όπως στη φύση δεν υπάρχουν κενά , το ίδιο ισχύει και στην πολιτική. Ήδη αργήσανε οι προοδευτικές δυνάμεις να βρουν κοινή «περπατησιά» ,να συγκλίνουν , να συνεργαστούν ώστε να απαλλαγεί η χώρα από την πιο επικίνδυνη και καταστροφική κυβέρνηση. Έχουν σοβαρές ευθύνες για την εκτόξευση της αποχής , αφού η κοινωνία δεν έβλεπε κάποια εφικτή , ρεαλιστική ενναλακτική πρόταση. Με αυτό πρέπει να ασχοληθούμε από δω και πέρα και όχι πλέον με τους «μοναχικούς καβαλάρηδες»!!

Θα επανέλθουμε….

  Βέροια.