Η Νέα Δημοκρατία, ο Καραμανλής και ο Σαμαράς: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μιλούσε για ένα “γερασμένο κόμμα” είναι ο ίδιος η έκφραση της πολιτικής παρακμής

Του Νίκου Λακόπουλου

«Στις εκλογές διαμορφώθηκε η μικρότερη και η πιο φοβική ΝΔ. Πώς λοιπόν δημιουργήθηκε η μικρότερη και πιο φοβική Νέα Δημοκρατία όλων των εποχών σε αυτές τις εκλογές; Μήπως ο ιστορικά μικρότερος αριθμός ψήφων δείχνει ότι το δέντρο ούτε ψηλώνει, ούτε απλώνεται ακριβώς διότι αποκόπηκε από τις ρίζες του», ανέφερε. «Πώς γίνεται όταν όλη η Ευρώπη στρέφεται πιο δεξιά ορισμένοι να αναζητούν διαρκώς του ανεμόμυλους ενός φαντασιακού κέντρου;».

Ο Αντώνης Σαμαράς στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» στο Πολεμικό Μουσείο καταχειροκρούμενος δεν έβαλε μόνο στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «ήμουν και θα είμαι παρών».

“Είναι άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη” όπως είπε. “Καλό θα είναι να αναρωτηθούν ορισμένοι εάν για το ιστορικά αρνητικό εκλογικό αυτό αποτέλεσμα για την παράταξη, για το ρεκόρ της αποχής και για την σταθεροποίηση του υπερδεξιού – λαϊκίστικου μπλοκ σε υψηλά ποσοστά, ευθύνεται και η αντίληψη περί αποϊδεολογικοποίησης».

Για τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας η οικονομική πολιτική απέτυχε ενώ στα εθνικά θέματα “τρώμε την μια προσβολή, την μια ταπείνωση, μετά την άλλη! Από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και, φυσικά, τους …”φίλους” μας τους Τούρκους”.

Η βόμβα όμως στην εκδήλωση έσκασε από τον Κώστα Καραμανλή:

“Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό”.

“Αν δεν καταλαβαίνεις, είναι χειρότερα!”

Η λιτή ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή με την οποία ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές ήταν ήδη ένα σιωπηλό πολιτικό μήνυμα. Τώρα με την ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο εξηγεί γιατί αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Βουλή και τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, αλλά όχι με την πολιτική:

“Όλα αυτά όμως είναι δείγματα νοσηρής και επικίνδυνης νοοτροπίας. Η αυταρέσκεια και η αλαζονεία, ο δύσκολα συγκαλυπτόμενος ελιτισμός δεν φανερώνουν μόνο ρηχότητα και επιπολαιότητα. Φανερώνουν στην ουσία υπεροψία για την άλλη άποψη, δογματικές αγκυλώσεις, περιφρόνηση για τους πολλούς, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις προσδοκίες τους”.

” Έτσι όμως όχι απλώς δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, αντιθέτως επιδεινώνεται και μάλιστα ραγδαία με κίνδυνο κάποια στιγμή, όχι στο μακρινό απώτερο μέλλον, να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη.(…) Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα!”.

Ο Μητσοτάκης, η παρακμή και η κάθαρση

Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη -που φτάνει ως την Κεντροαριστερά κατά τον ίδιο- κινδυνεύει να γίνει, όπως έδειξε η περίπτωση Πάτση, ένα κόμμα τυχοδιωκτών και καριεριστών με άξονα την εξουσία και το ταμείο που βρίσκεται σε σύγκρουση με τις αρχές του κόμματος του Καραμανλή. Η συγκολλητική ουσία αυτού του κόμματος -μαζί με την νομή της εξουσίας-είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης που πέτυχε να επανεχοποιήσει την Δεξιά.

Η τίμια Δεξιά αναζητά σε άλλα δεξιά κόμματα την ψυχή και την συνείδησή της. Για “κάθαρση” μίλησε ο Κώστας Καραμανλής στα Ανώγεια όταν χαρακτήρισε νοσηρό κι ανόητο το σκάνδαλο των υποκλοπών. ‘Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν γίνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας μιλούσε για ένα “γερασμένο κόμμα της παρακμής”. Λίγα χρόνια μετά την παρακμή την εκφράζει ο ίδιος. Ο Καραμανλής μίλησε για κάθαρση, ο Σαμαράς για επιστροφή της πολιτικής.

Ο Μητσοτάκης για να γίνει πρωθυπουργός πούλησε την ψυχή του στο διάβολο, αποιδεολογικοποίησε την πολιτική εκμαυλίζοντας τους ψηφοφόρους και εμφανίστηκε ως ο μεγάλος μεταρρυθμιστής -σαν νέος Βενιζέλος.

Τώρα που ο διάολος ζητά να τηρήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε δεν κατηγορείται μόνο ως ανίκανος, αλλά ως επικίνδυνος που μεταξύ των άλλων οδήγησε το κόμμα του στον μικρότερο αριθμό ψηφοφόρων στην ιστορία του.

Ραγδαία όχι στο μακρινό απώτερο μέλλον, το πρόβλημα μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, είπε ο Καραμανλής. ¨”Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις, τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα!”.