Η ματαίωση της συναυλίας του Ξαρχάκου

Toυ Ηλία Κυριακάκη

Η ήττα της Εκκλησίας, της Περιφέρειας, του Δήμου, της ΤΕΡΝΑ και του Κοινού, από εκατό αιθεροβάμονες

Το περασμένο Σάββατο βιώσαμε ως Κοινωνία μια πρωτοφανή ήττα, με την ματαίωση της συναυλίας του Σταύρου Ξαρχάκου στο Αρκάδι. Η συναυλία θα πραγματοποιείτο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ογδοντατριών ετών από τη Μάχη της Κρήτης.   Άσχετα με το ποιος αποφάσισε τη ματαίωση της συναυλίας τελικά και άσχετα με το ποιος θίχτηκε περισσότερο από την πράξη αυτή, γεγονός είναι πως η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης αισθάνθηκε την ανάγκη «να απολογηθεί» και να νίψει τας χείρας της σχετικά με την οργάνωση της εκδήλωσης, με επιστολή που δημοσιεύτηκε στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο.

Ακόμη χειρότερα, ο μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης, η εταιρεία ΤΕΡΝΑ που είναι ανάδοχος του Υβριδικού εργοστασίου του φράγματος των Ποταμών που καθυστερεί λόγω των αντιδράσεων κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και όταν και αν γίνει, θα αποδίδει 50 MW καθαρής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης, έπαθε «αφωνία». Σημειώνεται ότι η ΤΕΡΝΑ είναι ανάδοχος του νέου ΒΟΑΚ, και συνδημιουργός του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι. Αφωνία έπαθαν επίσης η Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και ο Δήμος Ρεθύμνης που ήταν μεταξύ των χορηγών και των υποστηρικτών της συναυλίας όπως είδαμε στις αφίσες, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Την είδηση της ματαίωσης της συναυλίας, αναπαρήγαγαν με διθυραμβικό τρόπο μεταξύ άλλων, η Εφημερίδα των Συντακτών, το site Podemos.gr, το Documento, το TVX,  το Rosa.gr, το Makeleio.gr και τα Αναρχικά Νέα.

Έτσι, εκατό αιθεροβάμονες νίκησαν κατά κράτος μια ολόκληρη Κοινωνία και, φανταζόμαστε ότι περιχαρείς θα επέστρεψαν στα σπίτια τους, θα τα φωταγώγησαν, θα άνοιξαν τους κλιματισμούς τους και θα μαγείρεψαν στις ηλεκτρικές τους κουζίνες, για να γιορτάσουν τα επινίκια. Με ηλεκτρικό ρεύμα που προέρχεται από ορυκτά κυρίως καύσιμα που ρυπαίνουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Σημειώνουμε πως πετρέλαιο καίει για την παραγωγή του ρεύματος η μονάδα που βρίσκεται στα Λινοπεράματα και τροφοδοτεί ολόκληρη την Κρήτη.

Σε μια άλλη άσχετη με τη ματαίωση της συναυλίας είδηση, διαβάζουμε ότι: «Ξεκίνησε η διαδικασία αποξήλωσης από τη Θήβα της μονάδας «ΗΡΩΝ 1», που χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 147  MW (μεγαβάτ) για να «ταξιδέψει» προς την Κρήτη, όπου σε πρώτη φάση, πιθανώς τον Αύγουστο, θα εγκατασταθεί η πρώτη από τις τρεις αεροστροβιλικές μονάδες που περιλαμβάνει. Το συνολικό κόστος της χρονομίσθωσης της μονάδας έχει προσδιοριστεί στα 60 εκατομμύρια Ευρώ για τα δύο χρόνια 2024 και 2025 με προοπτική στην συνέχεια εξαγοράς της μονάδας από την ΔΕΗ έναντι πρόσθετης δαπάνης 850.000 ευρώ». Αυτό γίνεται διότι, για το φετινό καλοκαίρι ο ΑΔΜΗΕ έχει υπολογίσει ένα έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη της τάξης των 190 MW (μεγαβάτ).

Σημειώνεται τέλος ότι με «μπακάλικους» υπολογισμούς και αν δεν κάνουμε λάθος, μια μονάδα φυσικού αερίου όπως η παραπάνω, θα αποδίδει στην ατμόσφαιρα της Κρήτης περίπου 400 κιλά διοξείδιο του άνθρακα για κάθε μία  μεγαβατώρα ρεύματος που παράγει. Δηλαδή για τα 147 MW της δυναμικότητας της, θα ρυπαίνει την ατμόσφαιρα μας με περίπου 58 τόνους διοξειδίου του άνθρακα την ώρα. Δεν προχωρούμε σε παραπέρα πολλαπλασιασμούς, για το εικοσιτετράωρο, την εβδομάδα, το μήνα και το χρόνο, γιατί θα κοπεί η αναπνοή μας από το επίπεδο της μόλυνσης που θα δημιουργήσουν οι υπολογισμοί μας.

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα εμείς, ως Πολίτες και ως Κοινωνικό σύνολο να πούμε ότι κουραστήκαμε πια; Μήπως ήρθε η ώρα όλοι οι λογικοί και σκεπτόμενοι πολίτες να αντιδράσουμε άμεσα σε κινήσεις όπως αυτές που γίνονται για να μην εγκατασταθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για να μη γίνει το Υβριδικό εργοστάσιο, για να μην ακούσουμε τον Ξαρχάκο και, παλιότερα όπως θυμούνται όλοι, για να μη δημιουργηθεί από ιδιώτες χορηγούς μια νέα πτέρυγα για το Νοσοκομείο Ρεθύμνης;.

Αν δεν αντιδράσουμε σήμερα, αν δεν απαιτήσουμε από την Περιφέρεια, από το Δήμο και από το Κράτος να αφήσουν την αφωνία και τις απολογίες και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, αν αφήσουμε όλο το χώρο της δημόσιας διαμαρτυρίας στους εκατό αιθεροβάμονες, θα είμαστε όλοι αντάξιοι της μοίρας που μας επιφυλάσσουν αυτοί.