Απουσία εναλλακτικής πρότασης 

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Μπορεί όλοι σιγά σιγά να έχουν αφήσει πίσω τους τις ευρωεκλογές καθώς έχει ξεκινήσει ήδη η καλοκαιρινή περίοδος και η συνήθης θερινή ραστώνη, παρόλα αυτά τα μηνύματα των εκλογών κυρίως στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλούν κλυδωνισμούς στο ΠΑΣΟΚ και τον Σύριζα, υπό την πίεση του εκλογικού σώματος για μία ανασύσταση της κεντροαριστεράς και της πιθανής συνένωσης των δύο πρώην κυβερνητικών κομμάτων.

Βέβαια οι μεγάλες αντιδράσεις για την ηγεσία συνεχίζουν να υφίστανται στο ΠΑΣΟΚ όπου αρκετά στελέχη επιμένουν σε άμεσες εσωκομματικές εκλογές με στόχο να δοθεί μία νέα ελπίδα στους ψηφοφόρους από την αναδιάρθρωση του προοδευτικού μεσαίου χώρου που εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως αυτή την στιγμή να έχουν ληφθεί από την ηγεσία οι τελικές αποφάσεις 

Ανάλογος αναβρασμός επικρατεί και στον ΣΥΡΙΖΑ από τις συζητήσεις για ένα νέο φορέα της κεντροαριστεράς χωρίς όμως να τίθεται θέμα ηγεσίας Κασσελάκη, απεναντίας με τον ίδιο να περνά στην αντεπίθεση και να μιλά για εσκεμμένη και ελεγχόμενη προτροπή για συνένωση κομμάτων με στόχο συγκεκριμένα στελέχη να παρουσιαστούν σαν σωτήρες, φωτογραφίζοντας επί της ουσίας τον πρώην πρόεδρο του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση με βάση την μέχρι τώρα κατάσταση και με όλα τα δεδομένα στο τραπέζι,  η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη παρά την πτώση των ποσοστών της στις ευρωεκλογές, έχει ένα καθαρό πολιτικό χρόνο διακυβέρνησης τριών ετών, όπου πολλά μπορούν να συμβούν κοινωνικά και πολιτικά.

Παρόλα αυτά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής, ούτε από τα υφιστάμενα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ούτε και από κάποιον άλλο κομματικό φορέα που θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε πιθανή μελλοντική κυβέρνηση.

Είναι γεγονός πως παρά την κυβερνητική φθορά των τελευταίων ετών και την συνεχιζόμενη ακρίβεια στην αγορά, τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καρπωθεί την πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος.

Αυτό από μόνο του έχει δύο αναγνώσεις. Από την μία οι πολίτες δείχνουν να εμπιστεύονται ακόμη τη ΝΔ ως το καταλληλότερο κόμμα για την διακυβέρνηση της χώρας και από την άλλη ακόμη και αν δεν επιθυμούν μία κεντροδεξιά κυβέρνηση, δεν βρίσκουν κάποια σοβαρή εναλλακτική στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς λείπουν τα επιχειρήματα για τα κομβικά προβλήματα της χώρας, όπως είναι η ανταγωνιστικότητα, η καινοτομία, το νέο μοντέλο παραγωγής, η ενεργειακή αυτάρκεια και βέβαια η προώθηση μεταρρυθμίσεων στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

Αντί για τα παραπάνω, παρατηρούμε από τα κόμματα που αντιπολιτεύονται να ακολουθούν την λογική της διαμαρτυρίας όσον αφορά πιθανές αστοχίες της κυβέρνησης, χωρίς να προτείνουν κάτι ουσιαστικό και απτό ως προς την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.

Πέρα λοιπόν από τα διαδικαστικά και τις όποιες συμφωνίες κορυφής μπορεί να προκύψουν στο μέλλον στην λογική δημιουργίας ενός νέου κόμματος, αν δεν αποκτήσει ο νέος φορέας αρχές, κοστολογημένες θέσεις και σαφές ιδεολογικό στίγμα, τότε το άθροισμα των μερών δεν θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά αλλά πιθανώς κλασματικά, χωρίς ιδιαίτερη απήχηση στην κοινή γνώμη και στο εκλογικό σώμα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός