Έφυγε από τη ζωή ο ποινικολόγος Σπύρος Φυτράκης

Έφυγε από τη ζωή ο ποινικολόγος Σπύρος Φυτράκης, γνωστός για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 26 Ιουνίου στο νεκροταφείο της Καισαριανής, στις 11:00.

Ξεκίνησε την πορεία του στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και είχε αναλάβει σημαντικές δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν την υπεράσπιση κατηγορουμένων από τον χώρο της αριστεράς, τον αναρχικό χώρο, αλλά και απεργούς πείνας.

Ήταν συνήγορος υπεράσπισης σε υποθέσεις που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία, μεταξύ των οποίων στην υπεράσπιση ενός εκ των κατηγορουμένων στην δίκη για τη «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς», στου Νίκου Μαζιώτη, αναρχικού και μέλους της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», κ.ά.

Το 2003, είχε υπερασπιστεί τον Γιάννη Σερίφη, κατηγορούμενο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα αναφέρει σε ανακοίνωσή του: Ο Σπύρος Φυτράκης υπήρξε ένας καταπληκτικός συνήγορος και ένας σπουδαίος σύντροφος. Επί δεκαετίες πρωταγωνίστησε σε όλες τις πολιτικές δίκες και ήταν πυλώνας όλων των αθωωτικών αποφάσεων. Με τη ρητορική δεινότητα, την οξυδέρκεια τις νομικές γνώσεις και το καταπληκτικό χιούμορ του, ο Σπύρος, χωρίς οικονομία δυνάμεων και συναισθημάτων, στάθηκε στο πλευρό δεκάδων πολιτικών κρατουμένων και διωκόμενων αγωνιστών-ριών”.

Ο γνωστός δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης έγραψε γι αυτόν στο facebook:

«Μια εμβληματικη μορφη της ριζοσπαστικης υπερασπιστικης αριστερης δικηγοριας περασε σημερα στην ιστορια. Ο Σπυρος Φυτρακης μας κληροδοτει εναν σπουδαιο απολογισμο ηρωικων δικων που απαλλαξαν εκατονταδες αγωνιστες απο αστυνομικες και πολιτικες σκευωριες.

Διδαξε για δεκαετιες την αντισταση στον κρατικο αυταρχισμο και τις δικαστικες αυθαιρεσιες με αγωνες μεσα και εξω απο τα δικαστηρια. Μια λαμπρη σελιδα στο βιβλιο των αγωνιστων δικηγορων θα γραφει για παντα τη συνεισφορα του. Δοξα και τιμη σε εκεινον, δυναμη και παρηγορια στους δικους του και ιδιως την κορη του, τη Λυδια».